Sęk w tym, że jesteśmy profesjonalistami

Drewno kominkowe

Większa oferta na drewno kominkowe w sklepie stacjonarnym – drewno opałowe, drewno kominkowe Grudziądz

Oferta internetowa eko opału jest w trakcie przygotowania. Aktualne stany magazynowe w naszym stacjonarnym sklepie z drewnem i artykułami drewnopochodnymi są dużo większe. Jeśli szukasz artykułów z drewnem przedzwoń do naszego składu drewna na numer telefonu (56) 46 224 63, 784 077 768 lub wyślij zamówienie na adres e-mailowy: biuro@drewplyt.com.pl, albo po prostu odwiedź nas osobiście w Grudziądzu, dzielnica Tarpno, przy ulicy Mieszka I 7.

Wyświetlanie jednego wyniku

Drewno Kominkowe - skład drewna Drewpłyt

Kiedy kupić drewno kominkowe-opałowe

Drewno opałowe w sprzedaży jest przez cały rok, pamiętajmy jednak żeby uzyskać lepsze parametry grzewcze drewno kominkowe przed spaleniem powinno być sezonowane minimum rok. Najlepiej spala się drewno sezonowane dwa lata. Drewno kominkowe powinno być składowane w miejscu przewiewnym i zadaszonym nie narażonym na bezpośrednie opady deszczu lub śniegu.

Jakie drewno opałowe najlepiej kupić do ogrzewania domu lub firmy

Nie zawsze mamy możliwość kupić każdy rodzaj drewna kominkowego, pamiętajmy jednak że każdy gatunek drewna ma inną wartość opałową. Wartość opałowa 1 metra sześciennego drewna suchego kształtuje się następująco:

buk – ok. 3091 Kcal/m3
jesion – ok. 2943 Kcal/m3

brzoza – ok. 2840 Kcal/m3

modrzew – ok. 2528 Kcal/m3

sosna – ok. 2382 Kcal/m3

olcha – ok. 2101 Kcal/m3

świerk – ok. 1987 Kcal/m3

jodła – ok. 1889 Kcal/m3

topola – ok. 1724 Kcal/m3

i dlatego wartość opałowa drewna wpływa tak znacząco na jego cenę.

Wybierając drewno do palenia w kominku, należy wziąć pod uwagę jeszcze kilka innych parametrów: twardość, gęstość, łupliwość, zawartość kory, stopień wysuszenia, a także szybkość przesychania. To one w dużej mierze decydują o ilości uzyskanego ciepła i ilości dymu, który towarzyszy spalaniu oraz wielkości płomienia. Bardzo często okazuje się, że droższe drewno jest o wiele bardziej ekonomiczne. Im bardziej suche drewno kominkowe, tym jest twardsze i co za tym idzie drewno takie oddaje więcej ciepła, ponieważ jest bardziej kaloryczne. Suche drewno pali się mniejszym płomieniem niż mokre, ale za to ogień utrzymuje się dłużej. Drewno nie powinno mieć zbyt dużo kory, gdyż obniża ona wartość kaloryczną

Przy wyborze drewna do kominka nie tylko kalorie się liczą

Kaloryczność drewna opałowego, czyli jego wydajność zależy od gęstości po wysuszeniu. Paleniu twardego drewna towarzyszy niewielki płomień, ale za to oddaje ono więcej ciepła. Spala się wolniej, a więc wymaga rzadszego dokładania do kominka. Łupliwość nie będzie miała większego znaczenia, jeśli kupujemy drewno porąbane na małe szczapy. Jeśli zaś mamy je porąbać sami, zdecydowanie lepiej mieć do czynienia z bukiem i brzozą, niż z grabem albo dębem.

Duży procentowy udział kory obniża wartość opałową drewna kominkowego. Kupując drewno o dużej zawartości kory, musimy zamówić nieraz nawet dwukrotnie większą jego ilość, niż takiego, które zawiera jej mniej.
Wartość opałowa drewna mokrego jest niewielka, znaczna to że część energii cieplnej bowiem zostaje zużyta do odparowania wilgoci. Niewystarczająco wysuszone drewno kominkowe będzie się dymić i trudniej się będzie rozpalać. Za tym idą problemy z utrzymaniem odpowiedniej temperatury w pomieszczeniu.

Aby drewno zdążyło wyschnąć, po ścięciu powinno być sezonowane, czyli suszone pod dachem średnio przez dwa lata. Może się nadawać do palenia szybciej, jeśli jest suszone w specjalnych komorach z termoobiegiem powietrza.
Pamiętaj, że w ogóle
do palenia w kominku nie nadają się impregnowane albo lakierowane płyty, sklejki itp.

Drewno opałowe – popularne gatunki

Niezależnie od tego jak długo sezonowane, nie bardzo nadaje się do palenia w kominku drewno z drzew iglastych. Zawiera ono żywicę, która, parując, osadza się na szybie oraz wewnątrz komina, tworząc bardzo trudną do usunięcia tłustą warstwę. Żywica pod wpływem wysokiej temperatury może strzelać, co w przypadku kominka otwartego jest szczególnie problematyczne. Dodatkowo duże ilości dymu oraz sadzy powstające podczas spalania osadzają się w kominie, zanieczyszczając go oraz zmniejszając jego drożność.

Takich problemów nie stwarza, zawierające niewiele żywicy drewno z drzew liściastych. Spala się ono równomiernie i nie wytwarza przy tym dużego nadmiaru dymu. Przekłada się to nie tylko na czystość szyby kominkowej, ale też przewodu kominowego – o wiele trudniejszego w wyczyszczeniu. Niestety nie jest ono bez wad bo jeśli zawiera zbyt dużo kwasów i garbników, które w trakcie spalania wydzielają sadzę, dym, smołę kwasy i inne substancje, również zanieczyszczą kominek i cały przewód kominowy.

Najlepszymi i najbardziej kalorycznymi gatunkami są twarde drewna: grab, buk, jesion. Wartościowe też są drzewa owocowe, a szczególnie jabłoń, grusza i śliwa. Gęstość drewna śliwy jest porównywalna do grabu, a jabłoni i gruszy do jesionu. Mniej kaloryczne są czereśnia i wiśnia, które dodatkowo zawierają gumy drzewne, przez co mogą wydzielać w trakcie spalania więcej zanieczyszczeń. Zapraszamy – drewno opałowe Grudziądz, drewno kominkowe Grudziądz, woj. kujawsko-pomorskie.

Najczęściej kupowane gatunki drewna opałowego – kominkowego

Gatunek Gęstość
po wysuszeniu
[kg/m3]
Właściwości
Grab 830 Uważany za najlepsze drewno opałowe, bardzo kaloryczny, spala się powoli, ma nieduży płomień i oddaje bardzo dużo ciepła, zawartość kory, ok 7%- 8% (niska).
Jesion 750 Bardzo twarde, kaloryczne, może być trudny do porąbania na mniejsze części.
Buk 730 Wysokokaloryczne, pali się równo i długo a wartość kory, ok 7% -8% (niska).
Dąb 710 Wysokokaloryczne – daje dużo ciepła i ma przyjemny zapach. Wysoka zawartość kory – ok. 22%, duża zawartość kwasów i garbników.
Brzoza 650 Szybko i łatwo się spala równym płomieniem, zawiera niewiele substancji smolistych.
Olcha 570 Powinna być bardzo dobrze wysuszona. Dzięki ładnemu zapachowi często wykorzystywana przy wędzeniu wędlin.
Topola 460 Niewielka wartość opałowa, wykorzystywana na podpałkę.
Drzewka owocowe Palą się wolno i równo, wydzielają miły aromat.