Metr sześcienny drewna (inaczej kubik) oznacza ilość drewna bez przestrzeni powietrznych pomiędzy polanami. Taka miara używana jest w przemyśle drzewnym do określania ilości tarcicy, wielkości pni, kantówki, desek lub innego drewna. Jeden metr przestrzenny drewna kominkowego to 0,65 metra sześciennego.
Drewno opałowe w sprzedaży jest przez cały rok, pamiętajmy jednak żeby uzyskać lepsze parametry grzewcze drewno kominkowe przed spaleniem powinno być sezonowane minimum rok. Najlepiej spala się drewno sezonowane dwa lata. Drewno kominkowe powinno być składowane w miejscu przewiewnym i zadaszonym nie narażonym na bezpośrednie opady deszczu lub śniegu.
Nie zawsze mamy możliwość kupić każdy rodzaj drewna kominkowego, pamiętajmy jednak że każdy gatunek drewna ma inną wartość opałową. Wartość opałowa 1 metra sześciennego drewna suchego kształtuje się następująco:
buk – ok. 3091 Kcal/m3
jesion – ok. 2943 Kcal/m3
brzoza – ok. 2840 Kcal/m3
modrzew – ok. 2528 Kcal/m3
sosna – ok. 2382 Kcal/m3
olcha – ok. 2101 Kcal/m3
świerk – ok. 1987 Kcal/m3
jodła – ok. 1889 Kcal/m3
topola – ok. 1724 Kcal/m3
i dlatego wartość opałowa drewna wpływa tak znacząco na jego cenę.
Wybierając drewno do palenia w kominku, należy wziąć pod uwagę jeszcze kilka innych parametrów: twardość, gęstość, łupliwość, zawartość kory, stopień wysuszenia, a także szybkość przesychania. To one w dużej mierze decydują o ilości uzyskanego ciepła i ilości dymu, który towarzyszy spalaniu oraz wielkości płomienia. Bardzo często okazuje się, że droższe drewno jest o wiele bardziej ekonomiczne. Im bardziej suche drewno kominkowe, tym jest twardsze i co za tym idzie drewno takie oddaje więcej ciepła, ponieważ jest bardziej kaloryczne. Suche drewno pali się mniejszym płomieniem niż mokre, ale za to ogień utrzymuje się dłużej. Drewno nie powinno mieć zbyt dużo kory, gdyż obniża ona wartość kaloryczną.